Thursday, 28.03.2024, 23:06
Logged in as Oaspete | Group "Гости"Welcome Oaspete | RSS


Pagina principala | Pendulul Foucault – Orologiu Gravitaţional - Forum | Profilul meu | Registrare | Iesire | Logare
Login form
                             
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Stiinta » Stiati ca...? » Pendulul Foucault – Orologiu Gravitaţional (UTM)
Pendulul Foucault – Orologiu Gravitaţional
Monitor-091Дата: Friday, 30.10.2009, 21:15 | Сообщение # 1
Admin :)
Grupa: MegaAdmin ;)
Comentarii: 90
Premii: 6
Reputatie: 9
Status: :-)
Pendulul Foucault – Orologiu Gravitaţional cu cinematică interactivă

Este primul proiect în Republica Moldova (nr. 516938/P15, aprobat în anul 2005), sustinut financiar de catre Societatea Europeana de Fizica si realizat la UTM.

Totalitatea lucrarilor de realizare a proiectului: conceptul si proiectarea, elaborarea tehnologiilor de fabricare si testarile intermediare, calculul ingineresc si simularea pe calculator, precum si fabricarea componentelor au fost efectuate în exclusivitate de studenti si doctoranzi, cadre didactice si ingineri-absolventi ai UTM.

Pendulul Foucault, instalat în anul 1851 în Panteonul din Paris la indicatia lui Napoleon III, ulterior, datorita spiritului iscoditor al umanitatii, si-a gasit raspândirea în multe tari, atât în emisfera de nord, cât si cea de sud a planetei Pamânt.

Pendulele Foucault existente, în fond, se bazeaza pe acelasi principiu functional, deosebindu-se între ele prin parametrii tehnici si decorul interior al spatiilor unde sunt instalate.

Pendulul Foucault – Orologiu Gravitational cu cinematica interactiva, elaborat la UTM, ca structura, reprezinta o dezvoltare conceptuala a sistemului clasic si permite înregistrarea cu precizie a miscarii de rotatie a Pamântului si pozitiei geografice a Republicii Moldova într-un sistem fix de coordonate astronomice.

În locul de amplasare (latitudinea 47°01'45”, corpul administrativ al UTM) Pendulul Foucault – Orologiu Gravitational, datorita cinematicii interactive, va indica continuu atât miscarea de rotatie a Pamântului marcata prin rotirea aparenta a planului de oscilatie cu viteza unghiulara 10°58'31”/ora, cât si ora locala generata de rotirea Pamântului.

La UTM deja a fost initiat un program de cercetare cu utilizarea posibilitatilor cinematice interactive ale Pendulului Foucault – Orologiu Gravitational în vederea identificarii unor presupuse abateri ale planului de oscilatii în timpul eclipselor de Luna si Soare – fenomen ce ar raspunde ipotetic la unele întrebari privind cauzele cataclismelor naturale, în special, a cutremurelor de pamânt.

Ion BOSTAN
academician al A.S.M.

P.S. Lucrarile de asamblare si montaj sunt în derulare.
Ultima actualizare în Marţi, 12 Mai 2009 11:12

http://web.utm.md/index.p....lang=en


dead by april \m/ aproape ce mai buna rock band-a ;)

P.S. cea mai buna e Bullet For My Valentine ;)

 
Forum » Stiinta » Stiati ca...? » Pendulul Foucault – Orologiu Gravitaţional (UTM)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright EE-091 © Created by Alexandru Gaidei 2024