Friday, 19.04.2024, 00:27
Logged in as Oaspete | Group "Гости"Welcome Oaspete | RSS


Pagina principala | Astronomie = astrologie? - Forum | Profilul meu | Registrare | Iesire | Logare
Login form
                             
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Stiinta » Stiati ca...? » Astronomie = astrologie? (Univers)
Astronomie = astrologie?
Monitor-091Дата: Sunday, 01.11.2009, 18:48 | Сообщение # 1
Admin :)
Grupa: MegaAdmin ;)
Comentarii: 90
Premii: 6
Reputatie: 9
Status: :-)
Astronomie = astrologie?

1.Cum s-a ajuns la aceasta confuzie
2.Astronomie vs Astrologie
3.FAQ

Cum s-a ajuns la aceasta confuzie?

Inca de la inceputurile istoriei, cerul a reprezentat o sursa inepuizabila de intrebari. Mituri si legende s-au transformat treptat in stiinte. Un prim pas a fost intelegerea periodicitatii fenomenelor ceresti si corelarea lor cu anotimpurile terestre, ceea ce a dus la necesitatea observarii indelungate a cerului in vederea stabilirii calendarelor.

Mai mult, astrele au oferit omului un punct de reper si in calatoriile indelungate, rezolvandu-i astfel problema orientarii in spatiu. Existau deja doua motive destul de intemeiate pentru continuarea observatiilor ceresti.

Orientarea in timp si spatiu. Astfel a aparut si s-a dezvoltat, una dintre cele mai vechi stiinte, Astronomia. Dar miile de sclipiri nocturne ramineau in continuare un mister. Prin marea de constelatii ce-si pastrau neschimbat aspectul pluteau in "deriva" citeva luminite rebele. Acestea erau ratacitoarele planete ce se miscau aparent fara nici o noima, impodobind rind pe rind constelatiile zodiacale cu stralucirea si farmecul lor inegalabil. Acest lucru punea sub semnul intrebarii aspectul imuabil al cerului. Eclipsele, stelele cazatoare, cometele si novele mai stralucitoare erau iarasi prilej de intrebari pentru omul ce incerca sa gaseasca in toate un sens. Daca Soarele ii lumina ziua, Luna noptile, iar miile de sclipiri nocturne ii ofereau un reper in orientare, care era atunci sensul si rostul planetelor mereu schimbatoare ? ( planetos in limba greaca veche insemna astru ratacitor )

Deja se cunosteau o serie de fenomene ce-si aveau originea in cer si fata de care omul primitiv nu putea ramane decat un simplu spectator, ... dar carora le gasea totusi un rost. Ganditi-va la fenomenele meteorologice, la alternanta zilelor si a noptilor. Asadar bazele ideii ca totul ar fi invaluit de un inteles fie el mai mult sau mai putin evident, existau.

Asa a aparut al treilea motiv numit generic astrologie ce incerca sa ofere si un alt sens astrilor, unul mai personal si mai uman. Incercarea corelarii pozitiilor astrelor cu viata oamenilor nu trebuie privita ca fiind daunatore in esenta, insa importanta acordata acestei indeletniciri a intrecut demult limita "ghicitului in cafea".

Dintr-o preocupare nevinovata, astrologia s-a transformat intr-o stiinta credibila in fata omului neinformat si dornic de a-si citi destinul in stele.

Astronomie vs Astrologie

1. Definitii:

Astronomia este o stiinta a naturii care studiaza materia din univers, precum si universul luat ca intreg. Astfel Astronomia se ocupa cu studiul pozitiilor si miscarilor corpurilor ceresti avand in vedere structura, compozitia si evolutia lor. In functie de metodele utilizate si obiectele ceresti studiate Astronomia se poate imparti in mai multe categorii : Mecanica cereasca, astrometrie, astrofizica, radioastronomie, etc. ...
Vs.
Astrologia este o pseudo-stiinta ce "studiaza" modul in care corpurile ceresti vizibile (si invizibile) sau fictive, sunt "raspunzatoare" de viata terestra, prin pozitiile si aspectele create de acestea intr-un anumit sistem de referinta.

2. Principiul astrologic se bazeaza ori pe influente astrale fizice, ori pe fenomene de sincronicitate. In ambele cazuri bazele astrologiei sunt fondate pe simboluri si interpretari.
Vs.
Astronomia se bazeaza pe observatii certe neindoielnice.

3. In Astrologie functioneaza principiul variatiei. Ecliptica este magistrala astrala de pe care noi primim influxuri energetice in functie de astrele ce o parcurg. Astrologia uita miile de asteroizi, si milioanele de comete. Conform aceluiasi principiu al variatiei Astrologia uita faptul ca exista stele variabile.

4. In Astrologie toate obiectele ceresti luate in calcul sunt considerate puncte !
Soarele (avand un diametru real de aproximativ 1.4 milioane km) este figurat la fel ca si planeta Marte (ce are un diametru real mai mic decat Pamantul ). Cu toate diferentele dintre corpurile ceresti, ele sunt considerate toate la fel, puncte de "influenta". Mai mult, Astrologia mai ia in calcul (ocazional) si o serie de punte fictive cum ar fi perigeul Lunii, intersectia dintre orbitele astrilor si ecliptica sau pur si simplu puncte calculate aritmetic prin suma si diferenta altor ... puncte. Ei bine, daca toate elementele sunt puncte, simboluri, ganditi-va cum ne-ar putea influenta un simbol !

5. Zodii vs. Constelatii.
Constelatiile zodiacale sunt acele constelatii ce sunt strabatute de Soare in miscarea sa aparenta pe bolta cereasca in decursul unui an. Acest drum aparent al Soarelui poarta denumirea de ecliptica. Constelatiile zodiacale au arii si limite diferite, fiind deci inegale.
Vs.
Zodiile astrologice sunt sectoare egale a cate 30 grade fiecare, si sunt insirate si ele pe ecliptica in ordinea binecunoscuta, cu specificarea ca in acest sistem, punctul de referinta (punctul vernal) nu mai coincide cu cel initial de acum aproximativ 2000 de ani, din cauza precesiei echinoctiilor, respectiv a retrogradarii puntului vernal.

Astfel, spre exemplu, o persoana nascuta in "zodia Balantei" , cum spune Astrologia, va avea pozitionat Soarele in constelatia Fecioarei, din punct de vedere Astronomic.

6. "Aprioricul" astrologiei privind simbolistica elementelor ( sau a inter-aspectelor ce desemneaza armonia sau dizarmonia) este indoielnic. Pe de alta parte, cu cat mai multe elemente (simboluri) cu atat mai multe sanse de "reusita". Faptul ca uneori se "potriveste" nu este un argument stiintific. Orice matematician poate demonstra acest lucru pe hartie, dupa un simplu calcul al probabilitatilor.

7. Un caz particular din Astrologie este atunci cand se incearca sa se studieze Astrogramele a doua persoane nascute in acelasi timp si in acelasi loc. Chiar daca sunt gemeni, destinele celor doua persoane vor fi net diferite. Insa Astrogramele lor sunt 99,99% identice !

FAQ

1. Q: Prin ce se deosebeste Astronomia de Astrologie ?
R : Observarea boltii ceresti si catalogarea fenomenelor produse de astre constituia o preocupare eminamente astronomica. Interpretarea subiectiva ( legata de viata oamenilor ) a observatiilor devenind in fapt o preocupare astrologica.

2. Q: Ce ne ofera Astronomia in copmparatie cu Astrologia?
R : 1 Astronomia ne ofera inainte de toate o parere obiectiva despre univers si un punct de reper spatio-temporal fara de care nu am mai avea spre exemplu calendare sau calatorii indelungate pe Pamant sau in Cosmos. 2 Astrologia incearca sa ne ofere explicatii cat mai subiective privind corelarea dintre aspectul boltii ceresti si viata de pe Pamant.

3. Q: De ce gasesc pe un site de Astronomie aceste intrebari?
R : Pentru ca vrem sa stiti sigur ca noi nu ne ocupam cu "ghicitul in stele". In acelasi timp, nu incercam sa discreditam pe nimeni. Voi alegeti, iar noi nu facem altceva decat sa prezentam opinii pro si contra. Voi alegeti in deplina cunostinta de cauza ( speram noi ) , ... daca veti revedea aceasta rubrica, sau nu.

4. Q: Daca am vreo nelamurire, etc., cum fac sa ajunga la dvs. si sa mi-se si raspunda ?
R : 1. Daca esti din Bucuresti sau din apropiere, nu trebuie decat sa ne vizitezi la sediu.
2. Daca nu te poti deplasa la noi, scrie-ne pe adresa.

http://www.astro-urseanu.ro/astrol.html


dead by april \m/ aproape ce mai buna rock band-a ;)

P.S. cea mai buna e Bullet For My Valentine ;)

 
Forum » Stiinta » Stiati ca...? » Astronomie = astrologie? (Univers)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright EE-091 © Created by Alexandru Gaidei 2024