Friday, 29.03.2024, 01:30
Logged in as Oaspete | Group "Гости"Welcome Oaspete | RSS


Pagina principala | Influenta muzicii asupra unor procese psihice - Forum | Profilul meu | Registrare | Iesire | Logare
Login form
                             
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Stiinta » Stiati ca...? » Influenta muzicii asupra unor procese psihice (Muzica)
Influenta muzicii asupra unor procese psihice
Monitor-091Дата: Tuesday, 10.11.2009, 20:09 | Сообщение # 1
Admin :)
Grupa: MegaAdmin ;)
Comentarii: 90
Premii: 6
Reputatie: 9
Status: :-)
Muzica, considerată unul din darurile divine, ocupă un loc important în viaţa omului, ba mai mult, aşa după cum s-a demonstrat în ultimii ani vibraţiile muzicale influenţează şi viaţa plantelor şi a animalelor. Ştim cu toţii că muzica preferată ne produce o stare emoţională pozitivă, ne calmează, în timp ce zgomotele ne produc o stare de disconfort, ne obosesc. Terapia prin muzică este deja asociată unor tratamente ce vizeză vindecarea unor afecţiuni. Nu este întâmplător că mama îi cântă copilului ca să-l adoarmă, cântecul producând atât asupra copilului ( care recunoaşte vocea mamei ) dar şi a mamei, un efect de calmare, de liniştire.

Dar se pare că nu este numai atât.Chiar dacă aceste teorii sunt controversate, fiecare parte venind cu argumentele ei, aprofundarea fenomenului merită atenţie. S-ar putea să descoperim că muzica ne influenţează viaţa chiar mai mult decât credem noi.

Cercetarile lui Shaw alaturi de neurobiologul Mark Bonder de la Universitatea din California, utilizind MRI (magnetic resonance imagery), au evidentiat activarea unor zone suplimentare la nivelul ariilor procesarii afective, dar mai ales la nivelul ariei motorii (aceasta din urma activata, se pare că, numai la audierea muzicii lui Mozart - aşa numitul efect Mozard). Aceste zone activate măresc fineţea coordonării motorii a activităţii vizuale precum şi a unor procese psihice implicate în gândirea spaţială.

Ascultarea muzicii favorizează nu numai dezvoltarea psihomotorie a copilului, dar are acţiune benefică în tratarea autismului, dislexiilor, a diverselor tulburări de vorbire şi chiar la varstnici în boala Alzheimer.

Iată care sunt concluziile doctorului Alfred Tomatis, un membru respectat al Academiei de Medicina si al Academiei de Stiinta din Franta. Celulele cerebrale sunt înconjurate de un câmp electric. Dacă acest câmp scade, ne simţim plictisiţi şi obosiţi. Celulele cerebrale sunt ca nişte baterii care ar trebui reîncărcate, iar modalitatea de reîncărcare ar fi ascultarea de sunete cu frecvenţe înalte, între 5000 şi 8000 de herţi. În ureche se află celulele numite Corti, vibrarea acestor celule ar acţiona ca un generator, de aceea urechea joacă un rol cheie în încărcarea electrică a creierului.

După mulţi ani de cercetare, Tomatis a ajuns la concluzia ca muzica lui Mozart contine cel mai mare numar de sunete de acest fel. La pol opus se află muzica rock cu cel mai mic număr de sunete binefăcătoare. El mai recomanda pentru reîncarcarea creierului muzica barocă şi cea gregoriana.

Descoperirile celor trei oameni de ştiinţă, Lozanov, Novakov si Tomatis sunt aplicabile pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales în cazul dezvoltarii creierului la copii, înainte si după nastere.

Cercetatorii de la Centrul pentru Neurobiologia Invatarii si a Memoriei din cadrul Universitatii California, Irvine, au efectuat un test prin care au măsurat coeficientul de inteligenţă a 36 de studenti – şi în mod special emisfera cerebrală dreaptă. Dupa terminarea testului, studentii au ascultat 10 minute din Sonata pentru doua piane de Fa Major de Mozart. Apoi au fost retestaţi şi au obţinut un punctaj mai mare cu 8 sau 9 puncte. Dar acest nou IQ a scazut dupa 15 minute. O parte din cercetatorii a sugerat ca, de fapt, interpretarea ar putea crea o îmbunatăţire mai prelungită, alţii au spus că ascultarea regulata a muzicii poate mari IQ-ul si-l poate menţine mai multa vreme. S-a sugerat următorul fapt:complexitatea muzicii a atins zone ale creierului implicate în gandirea raţională.

Aceeaşi influenţă pozitivă o are muzica şi asupra orientării spaţiale. Experienţele au fost făcute de către Rauscher, care a folosit în demonstraţiile sale şobolani de laborator.
"Am expus animalele (soarecii) înca din viaţa uterina (in utero), apoi, timp de şaizeci de zile dupa nastere la diferite tipuri de stimuli auditivi si apoi i-am pus într-un labirint spatial. Şi, destul de sigure pe ele, animalele care au fost expuse la muzica de Mozart au ieşit din labirint mai repede şi cu mai puţine erori. Iar ceea ce facem acum este să le scoatem creierul sa-l disecam şi să vedem precis din punct de vedere neuro-anatomic ce anume s-a schimbat din punct de vedere functional în urma acestei expuneri. Poate ca aceasta expunere intensa la muzica este un tip de îmbogăţire care are efecte similare asupra zonelor spaţiale ale hipocampului cerebral."

După multe experienţe şi mulţi ani se studiu s-a ajuns la concluzia că rezultate uimitoare dă muzica lui Mozard , mai ales piesele pentru vioară. Aceste rezultate s-au înregistrat în toate colţurile lumii, indiferent de etnie, de aceea se poate spune, fără a greşi, că muzica lui Mozart este universală. Eficacitatea terapeutică a muzicii marelui compozitor mai este pusă şi pe originea egipteană a acestei muzici, iar despre compozitor se spune că ar fi fost conectat direct la ritmurile cosmice, pe care a fost capabil să le transcrie.

In anul 1997, Rauscher si Shaw au anunţat ca aveau dovezi ştiintifice că lecţiile de pian şi de canto sunt superioare lecţiilor de utilizare a computerului din punctul de vedere al îmbunătăţirii aptitudinilor de gândire abstracta ale copiilor.

Există şi "vibraţiile ucigătoare" care sunt în stare să dărâme o casă. La fel de periculoase sunt vibraţiile care ne "atacă" în viaţa de zi cu zi, zgomotul, ce poate fi un factor de dezechilibru nervos.

Explicaţia este că receptorul sonor format din ureche, functioneaza ca un filtru sau diafragmă care permite, în condiţii fiziologice normale, să crească sau să diminueze automat, pe cale reflexă, cantitatea de intensitate sonora primita. Daca intensitatea sonora este prea mare, filtrul poate fi forţat si organele receptoare sunt puternic agresate de intensităţi necontrolate. Această forţare este resimţită de subiect, care percepe un sunet foarte intens, ca o durere ascuţită si violentă în interiorul urechii, care provine dintr-un fel de „crampă” a muschilor reglarii audio.
Mai departe, stimulii lovesc în mod anormal structurile nervoase, delicate, ale celulelor lui Corti, apoi, de acolo, vor stimula în mod anormal receptorii scoartei cerebrale. În acest mod se poate ajunge la tulburari grave, aşa cum spune Simonne Brousse, jurmalist medical.

Se poate ajunge la o surditate mai mult sau mai putin definitiva. Zgomotele continue şi intense pot provoca tulburări şi în afara sferei auditive ( stres, modificări ale ritmului cardiac, variaţii ale tensiunii, oboseală, tulburări digestive, tulburări de atenţie, de memorie, de somn ).

În cazul copiilor, muzica poate să înlocuiască cu succes alte activitati precum privitul televizorului sau jocurile pe calculator. Mulţi cercetători susţin că acei copii care ascultă muzică sau ei înşişi cântă (vocal sau la un instrument) au şanse mai mari sa-şi dezvolte inteligenţa. Deşi aceste teorii sunt mult discutate şi chiar controversate, efectul benefic al muzicii asupra psihicului uman nu poate fi contestat.

http://www.anidescoala.ro/Influen....ce.html


dead by april \m/ aproape ce mai buna rock band-a ;)

P.S. cea mai buna e Bullet For My Valentine ;)

 
kaspirskyДата: Wednesday, 11.11.2009, 17:58 | Сообщение # 2
Prodecan
Grupa: MegaModer ;)
Comentarii: 10
Premii: 3
Reputatie: 5
Status: :-)
man, fa un rezumat, 2 alineate mititele cu cel mai esential

Nu mă urma - şi eu îs rătăcit...
 
Monitor-091Дата: Wednesday, 11.11.2009, 20:18 | Сообщение # 3
Admin :)
Grupa: MegaAdmin ;)
Comentarii: 90
Premii: 6
Reputatie: 9
Status: :-)
lasa baietii sa citeasca smile eu singur nu l-am citit xD

dead by april \m/ aproape ce mai buna rock band-a ;)

P.S. cea mai buna e Bullet For My Valentine ;)

 
FionixДата: Friday, 13.11.2009, 23:22 | Сообщение # 4
Membru sindical
Grupa: EE - 091
Comentarii: 14
Premii: 2
Reputatie: 3
Status: :-)
hmm asta eu lui Alex eam dat informatia asta ... stiu stiu lauda de sine nu miroase a bine ... dar oricum vreau sa ma laud tongue tongue cool
 
Forum » Stiinta » Stiati ca...? » Influenta muzicii asupra unor procese psihice (Muzica)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright EE-091 © Created by Alexandru Gaidei 2024